Vad är det med modern musik...

...som gör den så svår att ta till sig?
Var det såhär de kände, de som hörde Mahler och Beethoven uruppföras?
*
Nyss hemkommen från en konsert med MSO och uruppförandet av ett verk.
Satte igång en och annan tanke...
*
Är det kanske rent av så att det är vi, publiken, som inte vant våra öron vid denna sorts musik och därför har svårt att... uppskatta den för vad den är? Den känns svår dagens nyskrivna klassiska musik (och inte sällan är den ju dessutom svårspelad). Och om vi som håller på med klassisk musik dagarna långa har svårt att ta det till oss... hur känner då gemene man?
*
Måste alla sorts spelsätt och toner i maximalt antal kombinationer och klanger finnas med?
Det känns lite så. Ofta.
Är det det som är det nya? Har man redan kommit på allt annat?
Eller är det kanske som med kläder och mode genom tiderna. Att även om det är fullt möjligt att ha på sig ett par 1500-talsdojor eller en gigantisk 1700-talskjol så har vi ju inte det. Är det därför man inte komponerar som Mozart eller Bach, måntro?
*
Det är klurigt det där med modern musik.
Kanske är det bara tid som fattas. Tid att vänja öronen och känslorna.
Beethoven lyckades ju vänja publiken för länge sen, för inte lika länge sen gjorde Schönberg detsamma.
Kanske är det så?
Kanske inte.
*
Åh.
*
Trevligt var det i alla fall. :)

p.o.u.l.e.t.

POULET ROTI
"Man kan alltid bedöma en kock eller restaurang efter den stekta kyckling de serverar. Det tar visserligen inte år av trägen övning att lära sig laga en saftig, välbrynt, smörig, knaprig, underbar fågel, men det kräver en strävan efter perfektion som tvingar en att stå över fågeln, lyssna på den och framför allt se till att den ständigt öses och att den är just precis färdig när den tas från spisen."

Julia Child lär mig göra ungstekt kyckling. Det är min första ever och det ska bli spännande att se resultatet. Jag hoppas verkligen att jag lyckas, för fy hundan så hungrig jag är! Luktar gott gör det i all fall. Check.
Det är tisdag kväll och jag är dödens trött. Det är en intensiiv vecka, men oj så skoj!! :)
Så inget klagande här inte, men väl pyttelite jämmer över en öm rygg och trötta händer, dåligt skrivarsamvete och en lägenhet som börjar stöka till sig lite här och var... Hrm.
* * * * *
Tips på vad ni kan göra i helgen:
LÖRDAG
Gå på vernissage på Tjallamalla 16-18, där det även bjuds på mingelmusik med vår enimenta stråkkvartett.
SÖNDAG
Gå på konsert på Palladium klockan 18 och njuta av finfin musik när skolans orkester spelar.
Passa även på att se "Ayn" på Teater 23 - spelas fredag och lördag 19:30 och hör ni inspelade celloljud och toner så är det fröken Hydén som står för dem minsann.
Jag råkar givetvis vara delaktig i dessa aktiviteter... Enjoy! ;)
* * *
* *
Nu mot kycklingen, med Childs matbibel i högsta hugg!
Booon apetiiiit!

Fin fredag i fint hus <3

Mumsar på ett alldeles nyfallet äpple från världens bästa äppleträd. Till höger står en kopp rykande kaffe.
Det är så tyst och lugnt här. Det enda som hörs är regnet som då och då piskar mot fönsterrutorna, däremellan en och annan fågel som kvittrar.
Jag är hos mamma och pappa och njuter. Det är en enorm lyx att ha ett helt hus för sig själv. En fristående villa och där med inga som helst orosmoment över att vara störig som granne när man övar skalor, etyder, och allt vad som övas ska. Så jag njuter och går fortfarande omkring i mina gamla rosa mjukisbyxor. Mammas gamla till och med. De är kanske hundra år nu. Åtminstonde är nog resåren det, för passar jag mig inte trillar de ner... Men gosiga är de och jag tänker inte hoppa ur dem förns jag måste! ;) (Fortsätter regnet lär det inte bli innan kvällen, om det slutar får det bli en liten tur på stan eller promenad vid havet, kanske båda).
Karlshamnskram // Johanna

Topp-Tio-Tisdag

Så kom den. Första höstdagen som var grå.
Regn och rusk hela förmiddagen och inte förrens långt in på eftermiddagen lyckades solen stråla igenom. Så välkommen den var. Så välkommen.
Men så tog det också halva dagen och åtskilliga koppar kaffe för mig att vanka. Helt galet. Är det redan vinter och dags att gå i ide, tänker jag och huttrar till?
Men tro det eller ej, jag vankade till och hade en superdupercellolektion! =) Så gött och så totalt oväntat, haha!
Whihii, va glad jag blev. Hittade saker jag letat efter såå länge..!! Hoppashoppas nu bara att de är här för att stanna! ;) Men det ska jag nog se till, hihi! :) Ä.n.t.l.i.g.e.n. :) Har långa vägar kvar att gå, men helt klart ett stabilt steg framåt, cathinggg! :P
Tog omvägen förbi Cross och njöt av lite trevligt sällskap. Passade även på att plocka med mig den mössvinst jag vann på p-mötet igår, yeey, hihi. ;) Och en snygg t-shirt att jobba i, tjoho.
Efter det har jag suttit med exjobbet och stillat mina plugghästnerver, hihi.
EN BRA DAG, med andra ord! Och så glad den gör mig! :)
*peppar, peppar, ta i trä*

Fan vad det är kul att spela cello.
Fan vilka fina människor jag känner.
Fan vilken gosig mössa jag fick, tihi! ;)
Önskar er en angenäm afton!
Själv överväger jag lite gym, men kanhända att det skjuts på till morgondagen... Desperate Housewifes ska det bli i alla fall! Ledig tisdagkväll som det är. ;)
Puss på er // JOHANNA

Höst!

Hösten är här. Igår var det till och med frost när jag cyklade till skolan och rök for för första gången i höst ur munnen när vi andades. Brr. Dagarna är soliga och krispiga och precis så vackra och sköna som höstdagar kan vara. Promenerar så ofta tiden tillåter. Så skönt, så skönt.
Har köpt ett nytt rouge som gör mina kinder rosa och nästan väderbitna. Ser friskt ut på mitt annars bleknande ansikte. Sommarrougen och dess bronsskimmer känns som ett minne blott...
Har börjat tända ljus om kvällarna. Ställer ett extra alarm om morgnarna. Att det ska vara så mycket svårare att komma ur sängen när det är mörkt ute!
Men trots mörker och kyla är den mysig, den där hösten. Det där med ljus, filtar, tjocka tröjor och snygga stövlar... det är fint det. Mycket te blir det också. Det är sånt man får tänka på och mysa bäst man kan.
Det är redan oktober och denna dag försvann rekordsnabbt. Helt galet. Hängde inte alls med.
Men alldeles strax ska Calle bjuda mig på en middag som doftar underbart gott och sen så blir det bara chill i soffan. Åter dags för Greys.
Imorgon får vi finbesök av mamma och pappa. Blir musikal och mys. Mmm! Och vem vet, kanske investeras det i höstens favoritplagg: den alltid lika praktiska "kalasbyxan"!
(Och ja, jag kan va den sista att kalla dem så, tihi).
Kram på er.
JOHANNA <3


I söndags tog jag och C en lång promenad av världsklass.
Dimman omslöt oss och stadens skojigaste hus.


Sköna söndag.

Vaknade sent (om man inte räknar att vi vaknade kl 7 i soffan, hrm) och satte igång att skriva lite nästa med detsamma. Frukost och Sydsvenskan. En stund senare tog vi en fantastiskt skön höstpromenad - bort till Västra hamnen, längs Ribban... mmm! Stannade till vid havet och mumsade på några smaskiga bakverk vi köpt med oss. Njöt av känslan bara havet kan ge, förundrades över dimman och Malmömässans nedmontering.
Väl hemma har jag bara legat på soffan och läst i Calles Cafétidning som jag gav honom när han var sjuk. Riktigt bra faktiskt! Skönt att bara ligga och gotta sig lite och knapra brända mandlar. Mmm!
Lite övning måste det nog bli nu, även om jag är sådär taggad... Det är nåt med söndagar, det är inte mycket nytta jag vill göra då - hur kul det än är annars! Lite konstigt kanske. Kanske inte.
Söndagar är fina.

Bland ord och dun.

Sitter och transkriberar exjobbsintervju. Aningen jobbigt och tidskrävande att få ner på pränt vad som sagts i mina intervjuer, men samtidigt lite roligt, faktiskt. Lite. Ska ju dock bli roligare att få sammanställa någonting av det. Men lite grovjobb då och då, det är bara trevligt. Skönt att få resultat svart på vitt för en gångs skull. Skönt att kunna se och veta att man göra framsteg. Sån lyx är man inte van vid som musiker inte! ;) Nåja, fördelar och nackdelar med allt här i livet. Nu får Hydonkens gamla plugghästsida stimuleras lite också, hihi.
**********
Jobbat i butiken i eftermiddags. Vintergrejerna har kommit nu! Whihii. Har mysigaste hooden på mig nu, mmm! :)) Kom in och hälsa på mig nån dag vetja, där finns fina saker för alla: jackor, mössor, fleecar, skidbyxor... massa fint. Finns bland annat en fin och supervarm dunjacka som skulle gjort sig fint i min vintergarderob, tihi. Frusen som jag är! :P
Det är allt bra kul att stå i butik också, det är det. Speciellt när vi har så go personal och bra varor. Yeey. ;) Väldigt mycket mer humana arbetstider än vad jag varit van vid tidigare är där också. Hurra så bra.
**********
Skulle vilja träna men tid och ork fattas. Har varit mycket med både skola och jobb denna vecka. Men imorgon kväll kanske jag kan tya ta mig pyttebiten till gymmet och prestera lite? Så får det bli. Aske baske mig. Är ju så gött när man väl är där och för att inte tala om efteråt! Mmmumma!
**********
Nej. Dags för lite transkribering igen. Informanten tycks aldrig sluta prata... Fort går det också, hej och hå. ;)
Imorgon blir det sovmorgon! Ska på frukostmöte ang. exjobben kl 9 så tidigast klockan 8 ska jag gå upp! :P
Puss på er där ute!
JOHANNA

Frågor och svar!

Hittade dessa frågor och svar på Sofias blogg och i brist på annat svarade jag på dem:

Vad/vem fick dig att skratta idag? Emelie Sandgren och Linda Alexandersson på lunchen.
Vad gjorde du 8.00 imorse? Kom till skolan och började öva.
Vad gjorde du för 30 min sen? Såg slutet på filmen ”Vägen”
.
Vad hände dig 1993? Jag började skolan och fick en fantastiskt ful chockrosa keps, dagen till ära, haha
.
Vilken färg är din hårborste?
Svart. Den är pytteliten, kan tilläggas. Kanske dags för en ny (”riktig”)?
Vad köpte du sist?
En blommig klänning med spetskrage på Zara, idag faktiskt. <3
Vad fick du senast i present?
Blommor av Lotta och Theodor?
Vilken färg är din dörr?
Klassisk dörrfärg... typisk träig... och så har den brevinkast, handtag, två lås och en spik!
Var förvarar du dina pengar?
På banker och i en topsburk...
Hur var vädret igår?
Höstigt!
Var kramades du sist?
Nyss i soffan med min fästman.
Vad ser du fram emot?
Brunch i Köpenhamn med Nika och Josefin till helgen.
Vad är 15?
Löning för vissa.
Vilken skostorlek har du? 36
. Och en halv om det vill sig väl. :P
Vill du klippa dig? Ja och nej. Vill toppa mig och egentligen klippa mer ändå, men se det får vänta! ;)
Är du över 25?
Inte än... åh fy, nu fick jag lite åldersnåja här. :S
Pratar du mycket?
From time to time... :P
Kollar du på O.C.?
Nänä. Har sett det två halva avsnitt kanske.
Känner du någon som heter Steve? Japp, min fina Uncle Steve
. =)
Hittar du på egna ord?
Mer eller mindre medvetet ja, haha!
Är du en typiskt svartsjuk person?
Nej! Fy så o-johannigt det känns. ;)
Vad har du för mobil?
En finfin vit HTC Wildfire
Vem ringde dig sist?
Mamma. Eller nej, stod inte det missat samtal från pappa också? Hmm... får kolla upp hihi.
Har du lockigt hår?
Japp!
Vilken konsert ska du på härnäst? Kanske MSO imorgon. Roger Waters är det nyligaste (?) bokade dock.
Vem är den sämsta personen i ditt liv just?
Hemmafru-Johanna – vart har hon tagit vägen?? :P
Ska du jobba imorgon?
Japp på Cross, men först skola.
Vem sa du "jag älskar dig" till sist?
Carl-Johan S.
Vad borde du göra nu? Ta en snabbdusch och hoppa i säng.
Har du något smeknamn? Hyddan och Hydonk leder ligan...
Sover du mycket?
Nej det är nog synd att säga... :P
Vad ska du göra på lördag?
Åka till Köpenhamn med två av mina fina klasskompisar. <3
När var du ute sist?
Och gjorde vad? Svirade, haha? Förra lördagen med Calle på puben här nere om det gills? :P
Har du gråtit idag?
Blev lite glansig i ögonen av filmen faktiskt. Den vi (jag) såg igår grät jag dock ordentligt till..!
Är du en glad person?
Oftast :))
Har du roligt nu?
Lite småtrevligt tycker jag allt att det är det här, haha. Roligare för mig än er, anar jag, haha.
Vad äter du helst?
Fräscht och nyttigt. Gärna med fisk eller kyckling. Eller godis, haha, hrm.
Vem var du med sist?
Calle och jag var på stan en minisväng i eftermiddags och han följde med mig hem också! ;)
Vad heter din mamma? Caroline.

Jag brukar få komplimanger för: mina klänningar.
Jag tycker det är obehagligt: att spela terser, haha.
Jag har samlat på: mycket..! Puh. Julie Andrews-saker vinner nog, hihi.
Ett band/artist jag inte klarar av att lyssna på är: Christer Sjögren.
Jag har en förmåga att: göra lite för mycket, sova lite för lite...
Jag ångrar att jag: var lite feg när jag var ung. Men sen dess har jag insett att det bara är dumt att ångra sig, tihi! ;)
Jag glömmer aldrig när: jag fick brev av Birgit Nilsson. :))
Jag tror att denna terminen: kommer gå på tok för fort! :S
I smyg brukar jag ibland: prata på olika språk med mig själv, haha.
På offentliga toaletter brukar jag: ta i så lite som möjligt.
I min jackficka har jag: mobil och nycklar. Och kanske en servett.
Det här året kommer jag: försöka njuta av bubblan kallad musikhögskolan extra mycket.
Jag hoppas att jag en dag: kommer få en bebis eller fler med Callemannen min, hihi. Men inte riktigt än, tack. ;P
Jag stör mig på människor som: pratar högt i sina mobiltelefoner och delar med sig av sina liv till alla... gaahh.
Något av det sötaste jag vet är: när Baci ligger på rygg eller sitter på rumpan, ihh. <3 Och Ebba. ;)
I telefonen svarar jag med: ”Hej, det är Johanna” oftast, om jag inte spexar till det. :P
En låt som gör mig glad är: ”I finally found someone”.
En låt som kan få mig att gråta är: ariorna ur Madame Butterfly, meed fleera..!
Om jag är ensam hemma brukar jag: njuta av det med.
På McDonalds beställer jag oftast: Mc Flurry, brukar bli max en gång per år dock, hehe.
Jag tycker jag är ganska duktig på att: ha självdisciplin.
Ibland undrar jag varför: lite för ofta...
Jag tycker inte om min: rumpa. Men vad gör man? :P
Det dyraste jag har köpt är: min cello och allt som hör därtill...
Ett köp jag ångrar är: en blus från Tiger som jag använt max en halv gång.
Jag tycker om människor som: är positiva.
Om jag såg en hundralapp på marken skulle jag: undra vem som tappat den och förmodligen försökt hitta denna person innan jag skulle inse att vem som kunde göra anspråk på den och till slut känna att jag nog kunde va snäll nog att ta hand om den :P
Jag ser upp till: mina föräldrar, till mina lärare och en och annan musiker, sångare, skådis, dansare...
Jag saknar: mamma och pappa ibland, släktingar som bor världen över och fina (gammel-)morfar ”Jenko”. <3


5 okt -10

Nyss hemkommen från förmiddag i skolan och eftermiddag i butiken. Det har blivit några sådana dagar den sista tiden... puh! Men det går och det är skoj. Dock är jag ju liite trött dessa kvällar. Men idag ska det inte sovas kl 20:20 i alla fall. Är gräsänka ikväll och tänkte få lite gjort på examensarbetet. Dags att transkribera intervju numero två!
Sen kan jag ju alltid se fram emot säsongspremiären av "Desperate housewifes"! :) Inte illa det, hihi.
Ha en trevlig kväll! Och håll gärna en liten tumme att jag är effektiv och inte drabbas av sömnapné... :P
// JOHANNA

Börjar jag bli gammal..?

Jag behöver seriöst en helg efter helgen för att ta igen mig!
Lite, lite vin en kväll och jag är dekad hela helgen, haha.
Är det så det ska vara? Håller jag på att bli gammal?
Skulle både behöva öva och skriva idag, men hade helst av allt bara kurat ner mig i soffan med lite godis, en tidning, en film... you name it. Eller lite mys på stan, det hade jag kanske klarat. Kanske... :P
Sätter mig en stund vid datorn och lyssnar på lite olika inspelningar. Det är ju bra.
Öh, bara tanken på att plocka upp cellon, behöva anstränga mig fysiskt, höra massa ljud och oljud... haha. Inte lätt detta!
Ska faktiskt bli lite gött om det behagar dyka upp en helt lugn och tråkig helg nångång framöver, haha. Då kanske jag kan bli människa igen?
Det är ju inte det att jag är bakfull, jag blir bara så sinnessjukt trött och enbart sugen på att slappa...
Borde kanske lägga om lite i organisationen, öva på lördagar istället och sen totalt deka söndagen? Hmm... tåls att tänka på! ;)
Nu ska jag lyssna lite till på några olika Haydntolkningar, sen får vi se vad jag förmår göra... ;) Skönt att klockan bara är 13 i alla fall. Det finns hopp om både nytta och vila med andra ord. ;)
Ha en skön söndag där ute!
Puss från tant Johanna

Fredag igen!

Det är redan fredag igen - vart tar tiden vägen?!
Idag är en sån dag då jag bara var tvungen att komma från skolan lite, tvungen att njuta av vårt hem.
De dagarna kommer med jämna mellanrum och då är det lika bra att passa på. ;)
Så jag försöker vara så ambitiös jag bara kan (disciplinen sviktar aningen från att vara i ett av skolans övningsrum...) och varvar övning med exjobbsskrivande. En intervju ska göras i eftermiddag också.
Ikväll blir det middag med far och farmor som är på genomresa. Ska bli mys.
Efter det är det konsert med en klasskompis till mig, får jag ju inte missa!
I helgen blir det Köpenhamn. Ska bli mys. Ett litet lyxdygn med hotell, stad och inte minst Erikas 25-årsfest! :D
Until we meet again...
HA EN SKÖN HELG!!!
Bifogar en bild från skönaste Thailand och utsikten från vår frukost.
Sofia är där på VFU nu, så jag fick allt lite cravings av att läsa hennes resdagbok! ;)
Mmm...